ISIS - oprørsgruppen selv al-Qaeda undsiger

Den islamistiske gruppe ISIS har indtaget dele af Iraks næststørste by, Mosul. Læs om gruppen og dens mål.

Dette billede fra januar i år er taget af ISIS-gruppen selv. (© Scanpix)

Den islamistiske oprørsgruppe Den islamiske stat i Irak og Syrien (ISIS) trækker overskrifter og vækker betydelig bekymring, efter at gruppen i realiteten har taget kontrol med Iraks næststørste by, Mosul.

ISIS blev dannet i april 2013 som en udbryderfraktion af terrorgruppen al-Qaeda i Irak.

Indtil videre har ISIS især gjort sig bemærket under borgerkrigen i Syrien. Her fremstår den i dag som en af de stærkeste af flere islamistiske oprørsgrupper, som bruger omtrent lige så megen tid på at bekæmpe hinanden som på at bekæmpe præsident Bashar al-Assad.

Islamisk stat

Men som gruppens navn antyder har ISIS større ambitioner end at bekæmpe al-Assad. Det endegyldige mål er at skabe en islamisk stat i et stort område i det nordlige og vestlige Irak og et stykke ind i Syrien.

Invasionen i Mosul viser, at ISIS er nået markant tættere på at nå sit mål, end de fleste havde frygtet og forestillet sig.

Nogle analytikere mener, at ISIS allerede udgør en statslignende struktur. Det skyldes, at gruppen kontrollerer byer og landområder i Syrien og Irak, hvor man forsyner lokalbefolkningen med mad, lægehjælp og undervisning.

Brutal sharia

Prisen for ISIS' serviceydelser er streng sharialovgivning, der håndhæves særdeles brutalt. En rapport fra Amnesty International nævnte for et halvt år siden eksempler på brud på snart sagt alle menneskerettigheder - nogle så alvorlige, at Amnesty kaldte det for krigsforbrydelser.

ISIS' fremfærd i Syrien har fået selv terrornetværket al-Qaeda til at lægge afstand til gruppen. Officielt siger al-Qaeda, at ISIS er "for ekstrem", men i virkeligheden handler striden mere om, hvem der skal svinge den islamistiske taktstok under borgerkrigen i Syrien.

Der findes ingen sikre opgørelser over hvor mange militante, ISIS har under sin kommando. Men kvalificerede gæt ligger som regel et stykke under 10.000.

Blandt disse finder man sandsynligvis flere tusinde udenlandske jihadister, som er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe.